Nowy model Hondy na rynek polski
1.9TDI Wymiana rozrządu cd.
Zwiń
X
-
1.9TDI Wymiana rozrządu cd.
Zidentyfikowałem nr silnika do swojej Szkody (AGR 2.. ...).
W sklepie okazało się, że dobrze jeszcze jest znać pierwsze cyferki numeru, gdyż w obrębie AGR były różne paski.
Pan policzył mi, że muszę wymienić pasek, napinacz i jedną dodatkową rolkę i zalecił wymianę pompy wody. W sumie same elementy będą kosztować około 550 zł.
Na moje prostesty stwierdził, że tanie rozrządy w silnikach TDI od pewnego czasu się już skończyły :-)
Czy wymiana pompy wody jest konieczna ?
Jakie są koszty u Was części i robocizny ?
Czy mogę takie elementy tanio zamówić w jakimś wysyłkowy sklepie internetowym ?pozdrawiam
Octawian
-
-
Wymiana pompy jest zalecana. Wszystko moze być z nia w porządku ale moze tez byc ze za kilka kkm zacznie cieknąć i wtedy masz powtórke z rozrywki w warsztacie... Ja wymieniałem.
Co do sklepu internetowego to kiedys kupilem tak rozrząd do astry, ale po pierwsze musisz dokładnie określić typy części i po drugie nie kupuj "dziwnych" firm. Jezeli juz to tylko import z Niemiec.Teraz Laguna II 2,0 dci 150KM ...
Octavia II kombi 1,9 TDI również w stajni w rodzinie
Komentarz
-
-
Re: 1.9TDI Wymiana rozrządu cd.
Zamieszczone przez OctawianPan policzył mi, że muszę wymienić pasek, napinacz i jedną dodatkową rolkę i zalecił wymianę pompy wody. W sumie same elementy będą kosztować około 550 zł.
Zamieszczone przez OctawianNa moje prostesty stwierdził, że tanie rozrządy w silnikach TDI od pewnego czasu się już skończyły :-)
Zamieszczone przez OctawianCzy wymiana pompy wody jest konieczna ?
Jakie są skutki uszkodzenia pompy może sobie wyobrazić każdy rozsądny kierownik :-)
Kup zamiennik - ASO polecają niemieckie HAPU za 150 zł sztuka i będzie git.
Zamieszczone przez OctawianJakie są koszty u Was części i robocizny ?
ASO zabrało dodatkowe 400 zł robocizna rozrząd + 120 zł za serwis olejowy (filtry i olej).
Jutro dokładnie sprawdzę w pracy spekyfikację w razie błędu.
Zamieszczone przez OctawianCzy mogę takie elementy tanio zamówić w jakimś wysyłkowy sklepie internetowym ?
Przywożąc do ASO swoje części nie będziesz miał gwarancji na wykonaną usługę.
Szczególnie ważna jest pompa wody. Ogólnie wszystko jest ważne, bo to rozrząd :-)
Ja, po przeliczeniu swoich cen na cześci oszczędziłem może 290-300 zł.
Biorąc pod uwagę, że auto jeszcze (wówczas na gwarancji) z perspektywy czasu oceniam, że oszczędność nie warta zachodu. Niby jest rękojmia na robociznę, tak ? Tylko jak w przypadku (nie krakać) udowonić winę ASO a winę fabrycznie spartolonej pompy, rolki, etc ? Całe szczęście wierzę, że auta marki, której jeździmy nie należy do awaryjnych pod względem elementów rozrządu więc śpimy spokojnie. Sądzę, że nie warto szukać oszczędności. Sam myślałem, że różnicę powalą na kolana. Nic bardziej mylnego.Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ===Tomy===Jakie są skutki uszkodzenia pompy może sobie wyobrazić każdy rozsądny kierownik
Tak wiec, ===Tomy=== jakie moga byc skutki uszkodzenia pompy?:: O1 AXR Kombi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Pulsejakie moga byc skutki uszkodzenia pompy?
Z tym samym zapytaniem borykają się posiadacze Passatów :-)
Uszkodzenie pompy wodnej na pewno powoduje przegrzanie silnika (przepalenie uszczelki głowicy) z powodu wycieku cieczy chłodzącej (jak sieje herezje - korygować !)
Nie jestem fachowcem i wiem tyle ile zdążyłem się nauczyć eksploatując dieselka. W naszych autkach, gdzie pompa prowadzi rozrząd dodatkowo dochodzi do uszkodzenia innych jego elementów. Niech mądrzejsze głowy powiedzą dokładnie co dzieje się z silnikiem, w którym pompa wodna stanowi element prowadzący rozrząd.Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Komentarz
-
-
Myśle że najgorszym typem awarii pompy jest jej zatarcie się i zablokowanie koła napędzanego przez pasek rozrządu. Najczęściej powoduje to zerwanie paska lub zerwanie kilkunastu zębów. Co się dzieje po zerwaniu paska przy pracującym silniku to chyba już nie muszę mówić. :?
Według mnie warto jednak wymienić tą pompę przy wymianie paska, a jeśli już masz zostawioną starą, to na każdym przeglądzie kontroluj czy nie ma w jej okolicy przecieków i czy nie wydaje podejrzanych odgłosów. Jest spora szansa, że dotrwa w dobrej kondycji do następnej wymiany paska, ale lepiej dmuchać na zimne.
pozdrawiamOCTAVIA '01
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OctawianCzy wymiana pompy wody jest konieczna ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PulseJak kupowalem rozrzad w jednym sklepie i pytalem telefonicznie o ceny to sprzedawca powiedzial mi ze szkoda kasy na pompe i tego sie nie wymienia poki nie cieknie
profilaktyka i jeszcze raz profilaktyka z autopsji wiem że nie warto oszczędzać parę złociszyops: ja zoaszcżedziłem na turbawce (kuipiłem używaną w dobrym stanie :diabelski_usmiech ) to po w\pewnym czasie zafundowałem sobie wymianę silnika
wybór nalezy do Ciebie lecz poco 2x razy robić coś co możesz za jednym pociągnięciembyła czeszka jest franca ale wolałem czeszkę
Komentarz
-
-
ja co do ceny części. rolki kupiłem skf- wyszły taniej niż w ASO, ale o dziwo pasek rozrządu zapodałem ori - około 50 złociszy tańszy niż zamiennik. Za wymianę zapłaciłem u zaufanego mechanika 100 złociszy.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra.masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez chimek11a to teraz wymienia się przy 40 tyś?
myślałem że w nowym co 90.
W ogóle to spróbuj w Polsce sprzedać auto z "niewymienionym" rozrządem.A co tam 40tyś i wymiana rozrządu :lol: :lol: :lol: Komu Ci handlarze chcą ten kit wciskać.Ups jednak są tacy co w to wierzą :lol: :lol: :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shokUps jednak są tacy co w to wierzą :lol: :lol: :lol:
Auto mam po dziadku i on Twierdzi ze wymieniał rozrząd przy 40tyś ale jak to z dziadkami bywa i nie wiem czy mu wierzyć. Więc chciałem się dowiedzieć czy da się w jakiś prosty sposób sprawdzić czy był wymieniany. Bo wydać 700zł od tak nie jest łatwo
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez konkonRozrząd w silnikach VP powinno się zmieniać co 90 tys. lub co 100 tys. jak się nie szaleje. Po kupnie warto to zrobić dla pewności.
Przemek w sumie to nie ma takiej możliwości.A co jak ktoś zmienił pasek i jedną rolkę zostawił starą?No niestety cene rozrządu zawsze trzeba wliczyć w cenę auta przy kupnie.Nigdy nie ma 100% ,że gość Cię nie wkręca.
Kuzyn kiedyś kupił auto i sprzedający zarzekał się na wszystko ,że rozrząd wymieniony.Jak się okazało nie był pasek od wew. strony był spękany...
Komentarz
-
-
witam mam pyt odnosnie wymiany rozrzadu niedawno nabylem O II i zastaniawia mnie jedno...czytalem troszke ksiazke serwisowa i zalecana jest wymiana lancuszka rozrzadu przy 180000..mam pyt czy koniecznie go wymieniac ??czy lancuszek jest dozywotni??dodam tylko ze niebierze wogole oleju z tego co zauwazylem...prosze o porade..Z gory dziekuje za wszelka podpowiedz...silnik 1.6 fsi przebieg 181 tys...pierwszy raz mam stycznosc z silnikiem ktory ma lancuszek i niewiem czy sie go wogole wymienia..??
MARCINIII(Ambiente)
Komentarz
-
-
krystal123, jeżeli książka serwisowa mówi że wymieniać co 180 tyś. km to ja bym wymienił.
Osobiście miałem Clio 1 na łańcuszku i tam wymiana nie była przewidziana, sprzedałem gdy miał 272 tyś km i rozrząd nie był wymieniany ale pompa wody już tak chyba przy 250 tyś km.
Oj, jak ja bym chciał, aby mój posiadał łańcuszek.
Komentarz
-
-
fajnie wiedziecdzieki za podpowiedz
..wiesz jak serwisy naciagaja ??:/...lancuszek z tego co mi mowiono to niepeknie tylko sie wyciagnie i bedzie dzwonic
...oleje filtry wszystko wymienilem a lancuszka nie:/...kazdy mi doradza zeby kasy niewydawac bo to orginalny i chodzi nic niecieknie..a roznie moze im to wyjsc w serwisie po wymianie....
MARCINIII(Ambiente)
Komentarz
-
Komentarz